Tālrunis: 67 22 88 55, SMS/WhatsApp: 27 22 88 55, e-pasts: studija@radioskonto.lv

Valdība, ko biju iecerējis, pašlaik nav iespējama, pēc tikšanās ar Valsts prezidentu Raimondu Vējoni sacīja premjera amatam nominētais politiķis Jānis Bordāns. Viņš domā, ka prezidents rīkosies izšķirīgi, tomēr sarunā ar viņu nav izskanējis iespējama nākamā kandidāta vārds un Bordāna nominācija premjera amatam neesot atsaukta.
Bordāns akcentēja, ka Jaunā konservatīvā partija turpinās darbu parlamentā, tādējādi parādot piemēru, kā veidot jaunu politiku. Taujāts par JKP gatavību strādāt pozīcijā vai tomēr opozīcijā, politiķis atbildēja, ka uzmanīgi vēros, kā situācija attīstīsies, un tad pieņems lēmumu.

Eiropas Parlamenta deputāti šodien balsojumā apstiprināja nostāju sarunās par nākamo Eiropas Savienības daudzgadu budžetu, tostarp nosakot arī vēlamo līdzekļu sadalījumu starp ES programmām.
EP mudina vairāk naudas atvēlēt jauniešiem, pētniecībai, ekonomikas izaugsmei un nodarbinātībai, kā arī cīņai ar klimata pārmaiņām. Pietiekams finansējums nepieciešams arī pasākumiem migrācijas, aizsardzības un drošības jomās. Finansējums lauksaimniecības un kohēzijas politikai nebūtu samazināms, savukārt jauniem ieņēmumiem daļēji jāaizstāj valstu iemaksas ES budžetā.

EP deputāti šodien pieņēmuši jaunus telekomunikāciju noteikumus, kas nosaka ES iekšzemes zvanu cenu griestus, padarīs iespējamu 5G tīklu izbūvi un radīs ārkārtas gadījumos izmantojamu brīdināšanas sistēmu.
Jaunie noteikumi ļaus nodrošināt labākus ātrgaitas savienojamības pakalpojumus, padarīs ES iekšzemes zvanus drošākus un lētākus.

Lielākā daļa no Eiropas Parlamenta Latvijai pieškirtajiem 17,7 miljoniem eiro pērnā gada plūdu radīto zaudējumu novēršanai paredzēti valsts meliorācijas sistēmu sakārtošanai, šodien sacīja Zemkopības ministrijā.

Apmēram četri miljoni tiks novirzīti valsts ceļu infrastruktūras sakārtošanai.
Viss atbalsts attiecas tikai uz valsts īpašumiem un publisko infrastruktūru.

Rezidentu darba legalizēšana Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienestā ir ļoti svarīga, sacīja veselības ministre Anda Čakša .
Viņa atzina, ka pagaidām bez brigādēs strādājošo mediķu loka paplašināšanas no dienesta vadības nav saņemti citi priekšlikumi, kā piesaistīt cilvēkresursus.
Dienesta vadība pieprasījusi atalgojumu palielināt no nākamā gada, un tieši informatīvais ziņojums par atalgojuma palielināšanu par 20% no nākamā gada jau tagad iesniegts valdībā.
Čakša uzsvēra, ka Veselības ministrija ļoti labi apzinās, ka visā nozarē ir problēmas ar atalgojumu, un tieši tāpēc arī tiekot strādāts pie šī jautājuma.

ASV, no jauna nosakot sankcijas Irānai, izvēlējušās aplamu ceļu un tiks sakautas, šodien sacīja Irānas prezidents Hasans Ruhani.
Savienoto valstu prezidents Donalds Tramps maijā izstājās no pasaules lielvaru un Irānas kodolvienošanās un pakāpeniski sācis atjaunot sankcijas. ASV embargo, kas vērts pret Irānai vitāli svarīgo naftas rūpniecības sektoru, atjaunots 5.novembrī.
Pārējās valstis, kas parakstīja vienošanos – Lielbritānija, Francija, Vācija, Ķīna un Krievija -, ir apņēmušās paturēt atvērtus ekonomiskos, finanšu un transporta kanālus ar Irānu, neskatoties uz ASV sankcijām.
Starptautiskā Atomenerģijas aģentūra šonedēļ apliecināja, ka Irāna turpina ievērot 2015.gadā ar pasaules lielvarām noslēgto kodolvienošanos.

Neatbalstot pamieru ar Gazas joslas kaujiniekiem, Izraēlas aizsardzības ministrs Avigdors Lībermans šodien paziņojis par atkāpšanos no amata un aicinājis sarīkot pirmstermiņa vēlēšanas.
Lībermans paziņoja, ka vakar panāktais pamiers ar palestīniešu kaujiniekiem Gazas joslā ir “padošanās teroram”.
Lībermans arī paziņoja, ka viņa partija pamet benjamina Netanjahu koalīciju, kas premjeru atstāj tikai ar vienas balss vairākumu parlamentā.
Japānas premjerministrs Sindzo Abe paziņojis, ka šodien tikšanās gaitā Dienvidaustrumāzijas valstu asociācijas samitā Singapūrā, ar Krievijas prezidentu Vladimiru Putinu vēlas runāt par miera līgumu ar Krieviju.
Pēdējo mēnešu laikā diplomātiskie centieni jautājuma atrisināšanas virzienā kļuvuši intensīvāki, sasniedzot līmeni, kad Japāna ir gatava diskutēt par to, kāds šis miera līgums varētu būt.
Abas valstis apgalvo, ka vēlas atrisināt teritoriālo strīdu, kas pastāv kopš Otrā pasaules kara.
1945.gadā padomju armijas okupēto Kuriļu salu dienviddaļu Japāna joprojām uzskata par savām Ziemeļu teritorijām.

Avots:LETA