Tālrunis: 67 22 88 55, SMS/WhatsApp: 27 22 88 55, e-pasts: studija@radioskonto.lv

Šodien turpināsies valdības veidošanas sarunas, kad tiksies partija “KPV LV” un Nacionālā apvienība. Pēc valdības veidošanas sarunu otrās dienas 13.Saeimā ievēlētās partijas joprojām ir nogaidošas. Tikmēr Zaļo un zemnieku savienība joprojām neplāno mainīt deleģētos sarunvedējus par valdības veidošanas jautājumiem, informē ZZS valdes priekšsēdētājs Armands Krauze, norādot, ka tas būs viņš, Latvijas Zemnieku savienības priekšsēdētājs Augusts Brigmanis un Latvijas Zaļās partijas priekšsēdētājs Edgars Tavars.”KPV LV” iepriekš norādīja, ka ar Brigmani un Tavaru nerunās, jo viņi nav ievēlēti Saeimā. Ventspils mērs Aivars Lembergs norāda, ka Zaļo un zemnieku savienībai uzrādot 13.Saeimas vēlēšanās zemus rezultātus, bija jārēķinās, ka nevienam tā nebūs vajadzīga un nāksies palikt opozīcijā.

 

Pēc pirmās eiforijas par vēlēšanu rezultātiem ir redzami samērā lieli sarežģījumi Jaunās konservatīvās partijas un “KPV LV” sāktajās sarunās par nākamās valdības veidošanu, šādu viedokli LTV “Rīta panorāmā” šorīt pauda apvienības “Attīstībai/Par”  premjera amata kandidāts Artis Pabriks, kura vērtējumā, politisko spēku pirmais sarunu raunds ir viesis vairāk jautājumu nekā atbilžu. Politiķis atgādināja, ka Attīstībai Par ir tikusies gan ar JKP, gan ar “KPV LV” un secinājusi, ka ir momenti, kuros politisko spēku viedokļi sakrita, bet ir arī virkne jautājumu, par kuriem viedokļi ir diametrāli pretēji, piemēram, par tiesiskuma jautājumiem, par mediju brīvību vai par iekļaujošas sabiedrības veidošanā.

 

Apvienība “Mozaīka” cer, ka 13.Saeima pieņems Kopdzīves likumu, kā arī kopumā uzlabos cilvēktiesību stāvokli Latvijā. Pēc tās paustā, “Mozaīka” cer, ka cilvēktiesību situācijas uzlabošana kļūs par vienu no 13.Saeimas prioritātēm.

 

Jau nākamnedēļ Eiropas Komisijā plānots iesniegt nākamā gada valsts budžeta plānu. Savukārt paša budžeta likuma pieņemšana, arī tas, vai tajā atvēlēs naudu, piemēram, valsts sociālās aprūpes centru darbinieku algu palielināšanai, jau būs nākamās valdības ziņā. Brīvu līdzekļu vērienīgai finanšu izlietošanai gan nākamā gada budžetā šobrīd nav.   Citus gadus ap šo laiku nākamā gada valsts budžeta likums jau būtu iesniegts Saeimā vai notiktu pēdējie priekšdarbi pirms tā iesniegšanas parlamentā. Tomēr vēlēšanu gados budžeta likuma sagatavošana ir jaunās valdības, bet apstiprināšana – jaunās Saeimas ziņā. Tas gan nenozīmē, ka darbs pie budžeta dokumentu sagatavošanas šobrīd būtu apstājies. Jau nākamnedēļ 2019. gada budžeta ieņēmumu un izdevumu plānu plānots nosūtīt izvērtēšanai Eiropas Komisijā.

 

Svarīgi, lai nākamais Eiropas Parlaments būtu rīcībspējīgs, ar pietiekami spēcīgu proeiropeisko spēku pārstāvniecību un spētu panākt vienošanos Eiropai svarīgos jautājumos, norāda Eiropas Komisijas viceprezidents Valdis Dombrovskis, skaidrojot, ka nākamās EP vēlēšanas ir tās, kurās Lielbritānijas deputātu kandidāti vairs nestartēs, tādēļ nākamais Parlamenta sastāvs būs bez šīs valsts deputātiem. Dombrovskis vērš uzmanību faktam, ka ir zināmas bažas gan par populisma vilni, gan dažāda veida eiroskeptiskiem un radikāliem spēkiem, tādēļ būs svarīgi EP-ā nodrošināt pietiekami spēcīgu proeiropeisko spēku pārstāvniecību.

 

Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kameras prezidija locekļi šodien tiksies ar Valsts prezidentu Raimondu Vējoni, lai pārrunātu Saeimas vēlēšanu rezultātus un 13.Saeimas darāmos darbus, veicinot Latvijas ekonomikas attīstību.

 

Saeima galīgajā lasījumā skatīs grozījumus Valsts fondēto pensiju likumā, kas paredz iespēju iedzīvotājiem mantot otrajā pensiju līmenī uzkrāto kapitālu. Likumprojekts paredz, ka fondēto pensiju shēmas dalībniekam būs tiesības izvēlēties, kā tiks izmantots viņa uzkrātais kapitāls gadījumā, ja persona nomirs pirms vecuma pensijas sasniegšanas.

 

Izglītības un zinātnes ministrijā notiks preses konference, lai informētu par jauno pamatizglītības standartu, kurā mācību saturs organizēts septiņās nozīmīgās mācību jomās: valodu, sociālajā, kultūras, dabaszinātņu, matemātikas, tehnoloģiju, veselības un fiziskās aktivitātes. Katrā no tām izvirzīti būtiskākie pamatjēdzieni, kas skolēnam jāapgūst, lai viņam veidotos vienota izpratne par apkārtējo pasauli un sevi tajā. Jaunā mācību satura pakāpeniska ieviešana skolās sāksies no 2020.gada 1.septembra.

 

Saeima lems, vai Fiskālās disciplīnas padomes locekļa amatā apstiprināt līdzšinējo Eiropas Komisijas pārstāvniecības Latvijā vadītāju Innu Šteinbuku. Uz amatu izvirzīti divi kandidāti – Šteinbuka un uzņēmējs Aivars Veiss. Saeimas Budžeta un finanšu komisijas vairākums atbalstīja Šteinbukas kandidatūru.

 

Izmeklējot nelikumīgu shēmu, Klaipēdas ostā aizturēta krava ar pusotru miljonu paciņu cigarešu no Apvienotajiem Arābu Emirātiem, kuras caur Latviju bija plānots sūtīt tālāk. Lietuvas muitnieki lēš, ka septembra beigas aizturētās kravas vērtība ir viens līdz trīs miljoni eiro.

 

Jau otro reizi nākas pagarināt Pāvilostas molu būvniecības darbus pēc tam, kad pēdējo rudens vētru laikā jūrā ieskalots un izpostīts būvlaukums. Lai pilnībā pabeigtu celtniecības darbus, ir jāatjauno pievadceļš uz mola galiem. Visticamāk, darbus izdosies pabeigt tikai nākamajā gadā, kaut gan joprojām pastāv cerība visu paveikt vēl šogad. Laika apstākļi Pāvilostas ostā apturēja darbus arī pērn, par to raksta portāls lsm.

 

Spēcīga septiņu magnitūdu zemestrīce satricinājusi Papua-Jaungvinejas Jaunbritānijas salu, pēc kuras izsludināta cunami trauksme, jo dažos piekrastes rajonos prognozēti bīstami cunami viļņi. Nav ziņu par postījumiem, tomēr seismologi norāda, ka tādas var parādīties.

 

Jaunā zemestrīcē Indonēzijā gājuši bojā trīs un ievainoti četri cilvēki. 6,0 magnitūdu stiprā zemestrīce, kuras epicentrs atradās Bali jūrā, sagrāva mājas Javas salā, kad daudzi cilvēki panikā skrēja ārā no ēkām.

 

Viesuļvētras “Maikls” centrs sasniedzis ASV Floridas štatu, kur vētrā gājis bojā viens cilvēks un desmitiem tūkstoši cilvēku nav pakļāvušies varasiestāžu prasībai evakuēties, pēc tam, kad rīkojums tika dots apmēram 370 000 cilvēku, tomēr pagaidām varasiestādēm nav zināms, cik daudzi šo rīkojumu izpildījuši, bet cik palikuši mājās, pakļaujot savu dzīvību riskam.

 

Igaunijas Mākslas muzejā “KUMU” atklās izstādi “Nepieradinātās dvēseles. Simbolisms Baltijas valstu mākslā”, kas ir vērienīgs visu trīs Baltijas valstu simtgades kopprojekts un pirms tam guvis ievērojamus panākumus Orsē muzejā Parīzē. Tallinā izstāde būs skatāma līdz nākamā gada 3.februārim.

 

Aizvadītās sezonas Latvijas labākā komanda “Ventspils” vakar ar zaudējumu iesāka Starptautiskās Basketbola federācijas Čempionu līgas jauno sezonu. “Ventspils” B apakšgrupas spēlē savā laukumā ar rezultātu 78:99 zaudēja Polijas čempionvienībai. “Ventspils” rindās rezultatīvākais ar 21 punktu bija amerikānis Džonatans Erledžs.

 

Arī Latvijas basketbola klubs “VEF Rīga” vakar VTB Vienotās līgas sezonas otrajā spēlē cieta zaudējumu Nikolaja Mazura trenētajai Permas “Parma” komandai, kuras rindās  16 punktus guva Jānis Blūms. “VEF Rīga” savā laukumā piekāpās ar rezultātu 76:80, ciešot zaudējumu arī savā sezonas otrajā spēlē. Latvijas komandā rezultatīvākais ar 17 punktiem bija Artūrs Ausējs, kurš iemeta piecus tālmetienus. Jāatgādina, ka piektdien turnīra pirmajā spēlē “VEF Rīga” ar 67:96 savā laukumā zaudēja Maskavas apgabala “Himki” komandai.

 

Ūdens līmenis Latvijas upēs jau astoto mēnesi pēc kārtas ir zemāks par normu, kad ūdens daudzums lielākajās upēs noslīdējis līdz 23-44% no normas. Tikmēr ūdens temperatūra upēs, ezeros un jūrā ir +9..+13 grādi, kas ir par grādu augstāka nekā pērn šajā laikā. Tā kā tuvākajā nedēļā nav gaidāmi ievērojami nokrišņi, ūdens līmenis nemainīsies vai nedaudz pazemināsies.

 

 

Avots:    LETA