Tālrunis: 67 22 88 55, SMS/WhatsApp: 27 22 88 55, e-pasts: studija@radioskonto.lv

Eiropas Komisija saskaņojusi Latvijas valsts budžeta projektu 2019.gadam, jo tas kopumā atbilst atbilst Stabilitātes un izaugsmes pakta noteikumiem. EK viceprezidents eiro un sociālā dialoga jautājumos Valdis Dombrovskis norāda, ka budžeta projektā budžeta deficīts ir pat nedaudz samazināts salīdzinājumā ar Māra Kučinska valdības 2018.gada rudenī iesniegto budžeta plānu šim gadam. Vienlaikus ir nodrošināts papildus finansējums algu palielinājumam mediķiem, arī tieslietu un iekšlietu sistēmas darbiniekiem, tā Dombrovskis.

 

Līdz šodienai iesniegtas 270 tūkstoši gada ienākumu deklarācijas par 2018.gadu, bet, ņemot vērā deklarācijas par 2015., 2016. un 2017.gadu, to kopējais skaits ir vairāk nekā 325 000. Finanšu ministrijā informē, ka iedzīvotājiem atmaksājamā iedzīvotāju ienākuma nodokļa summa patlaban ir 34,8 miljoni eiro, bet iedzīvotāju nodokļa parāds valstij ir 1,03 miljonu eiro apmērā.

 

Partiju apvienība “Attīstībai/Par!” atbilstoši priekšvēlēšanu programmai stingri atbalstīs Valsts prezidenta Raimonda Vējoņa iniciatīvu par pilsonības piešķiršanu Latvijā dzimušiem nepilsoņu bērniem, informē apvienības līdzpriekšsēdētājs Daniels Pavļuts. Jau ziņots, ka Vējonis šo iniciatīvu plāno iesniegt Saeimā martā. Valsts prezidents iepriekš skaidroja, ka iniciatīvu iesniegs atkārtoti, ar cerību, ka jaunais parlaments domās citādāk, uzsverot, ka ir jāpieliek punkts šim jautājumam.

 

Satversmes tiesā ir ierosināta vēl viena lieta par likuma grozījumiem, kas nosaka pāreju uz izglītību latviešu valodā, atbilstību Satversmei. Lieta ierosināta pēc pieteikuma, kuru iesnieguši skolēni, kas privātās izglītības iestādē apgūst vispārējo izglītību pamatizglītības pakāpē viņu dzimtajā valodā – krievu. Apstrīdētā likuma norma paredz, ka pieteikuma iesniedzējiem privātajā izglītības iestādē vispārējā izglītība pamatizglītības un vidējās izglītības pakāpē būs jāapgūst valsts valodā.

 

Rīgas sabiedriskajā transportā ir jāatsakās no novecojušās e-talonu sistēmas, bet tās vietā jāievieš iespēja jebkuram pasažierim samaksāt ar bankas izdotu bezkontakta norēķinu karti, laikrakstam “Latvija Avīze” norāda “Rīgas satiksmes” pagaidu vadītāja amatu atstājušais Anrijs Matīss,  uzsverot, ka “Rīgas satiksmes” patlaban izmantotā e-talona norēķinu sistēma ir novecojusi un darbojas tikai dažās valstīs pasaulē. Matīss atgādina, ka līgums par e-talona sistēmas uzturēšanu beidzas pēc gada un desmit mēnešiem, tāpēc ir jāsāk strādāt pie jaunas sistēmas izveides, lai tā varētu darboties no 2021.gada 1.janvāra.

 

Latvijas iedzīvotāju gaidas par pensijas apmēru gada laikā ir būtiski pieaugušas, secina “Swedbank” pārstāvji, atsaucoties uz bankas veiktā paaudžu pētījuma datiem, kurā secināts, ka 45% Latvijas iedzīvotāju pensijā sagaida vismaz 75% līdz 100% no esošās algas, bet trešdaļa sagaida, ka pensija pārsniegs šī brīža ienākumus, kas absolūtos skaitļos ir vidēji 1000 eiro. Tajā pašā laikā šobrīd vidējā pensija Latvijā, kādu saņem lielākā daļa senioru, ir 320 eiro.

 

Briselē šodien demonstrē filmu “Lidija” par pazīstamo latviešu disidenti Lidiju Lasmani-Doroņinu. Filmu rādīs Latvijas vēstniecības telpās un uz to aicināta vietējā latviešu sabiedrība, kā arī citu valstu deputāti un diplomātiskā korpusa pārstāvji.

 

86 gadu vecumā Dallasā miris Džerijs Merimens, kurš bija viens no elektroniskā kalkulatora izgudrotājiem un viens no trīs zinātniekiem, kuri tiek uzskatīti par plaukstas lieluma kalkulatora izgudrotājiem, strādājot Dallasā bāzētajā uzņēmumā. Komandu vadīja Džeks Kilbijs, kurš ar integrālās shēmas izgudrošanu nobruģēja ceļu modernajiem datoriem un ieguva Nobela prēmiju fizikā. Trešais komandas dalībnieks bija Džeimss van Tasels. Viņu uzbūvētais kalkulatora prototips patlaban glabājas Smitsona institūtā, ASV.

 

Avots:    LETA