Tālrunis: 67 22 88 55, SMS/WhatsApp: 27 22 88 55, e-pasts: studija@radioskonto.lv

Graudu ražas apjomi šogad Latvijā samazinājušies par 40%, tomēr, neskatoties uz apjoma kritumiem un karsto laiku, graudu kvalitāte būs uzturam atbilstoša, norāda nozares pārstāvji. Salīdzinot sējumu platības Baltijas valstīs, Lietuvā graudaugu sējumi aizņem divas reizes lielākas platības nekā Latvijā un par trīs reizēm vairāk nekā Igaunijā. Tāpat pētījumā noskaidrots, ka Latvijas iedzīvotājiem graudaugi ir iecienīts produkts un tos regulāri uzturā lieto lielākā daļa Latvijas iedzīvotāju, priekšroku dodot maizes izstrādājumiem, rīsiem, makaroniem un griķiem.

 

Eiropas Parlamenta deputāti šodien pieņēma noteikumus naudas atmazgāšanas novēršanai un skaidras naudas plūsmu kontrolei, kas nosaka, ka minimālajam sodam par naudas atmazgāšanu būs jābūt vismaz četru gadu ieslodzījumam, kā arī par to sodītas personas nevarēs kandidēt vēlēšanās vai būt ierēdņi. Jaunie noteikumi vēl jāapstiprina ES Padomei. Pēc naudas atmazgāšanas direktīvas stāšanās spēkā dalībvalstīm būs 24 mēneši laika, lai tos piemērotu.

 

Eiropas Parlaments atbalstījis sankciju procedūras ierosināšanu pret Ungāriju par Eiropas Savienības pamatvērtību un likuma varas apdraudēšanu, kas teorētiski varētu novest pie Budapeštas balsstiesību apturēšanas Eiropadomē. Viktora Orbāna valdība jau gadiem ilgi tiek kritizēta par vēlēšanu sistēmas mainīšanu, mediju brīvības un tiesu sistēmas neatkarības ierobežošanu, arī par neatbilstošu izturēšanos pret patvēruma meklētājiem un vēršanos pret nevalstiskajām organizācijām.

 

Lielbritānija apsūdzējusi Krieviju “apzinātā lietas būtības izkropļošanā un melos”, ar šādu vērtējumu nākot klajā pēc tam, kad Krievijas prezidents Vladimirs Putins bija noliedzis, ka divi vīrieši, kurus Lielbritānija apsūdz uzbrukumā bijušajam Krievijas dubultaģentam Sergejam Skripaļam, būtu militārā izlūkdienesta aģenti. Tikmēr Lielbritānijas valdība uzskata, ka uzbrukumu sankcionējis Kremlis, savukārt  Krievija visus pārmetumus noraida.

 

Īrijas zemo cenu aviokompānija “Ryanair” nepakļausies pilotu un stjuartu rīkoto streiku spiedienam, paziņojusi lidsabiedrība. Jau ziņojām, ka “Ryanair” piloti un stjuarti Vācijā šodien rīko 24 stundu streiku, ietekmējot tūkstošiem pasažieru ceļojumu plānus un liekot lidsabiedrībai atcelt reisus. Streika mērķis ir panākt atalgojuma palielināšanu un darba nosacījumu uzlabošanu.

 

Eiropas Komisija rosina izbeigt sezonālo pulksteņrādītāju pagriešanu Eiropas Savienībā, ļaujot dalībvalstīm brīvi izvēlēties, vai pastāvīgi piemērot vasaras vai ziemas laika režīmu. Atbilstoši EK priekšlikumam pēdējā sezonālā pulksteņrādītāju pagriešana notiktu nākamgad 31.martā.

 

Saeima rīt, 13.septembrī, varētu lemt par deputāta mandāta apstiprināšanu Vides aizsardzības kluba prezidentam Arvīdam Ulmem, kurš parlamentā ieņems Askolda Kļaviņa vietu pēc tam, kad Kļaviņš uzrakstīja iesniegumu par deputāta mandāta nolikšanu. 12.Saeimas pilnvaru termiņš noslēgsies pēc nepilniem diviem mēnešiem.

 

Labklājības ministrija sāk sociālo kampaņu “Radi ģimeni”, kurā aicina vecākus uzņemt ģimenē institucionālajā aprūpē esošos bērnus, izvēloties vienu no sev atbilstošākajiem četriem uzņemošās ģimenes statusiem – viesģimene, aizbildnis, audžuģimene vai adoptētājs. Kampaņas mērķis ir  skaidrot uzņemošās ģimenes statusu. Plašāku informāciju iespējams iegūt jaunizveidotā mājaslapā “radigimeni.lv”.

 

Lidsabiedrība “airBaltic” 14 jaunajām lidmašīnām “Airbus” dos Latvijas pilsētu nosaukumus. Līdz ar to ikviens ir aicināts balsot par kādu no 76 Latvijas pilsētām, kas atrodas tuvākos un tālākos valsts nostūros, lai noskaidrotu 14 populārākās un iemīļotākās pilsētas, kas tiks iekļautas  lidaparātu vizuālajā noformējumā. Plānots, ka jaunais dizains piesaistīs ārvalstu tūristu uzmanību par mūsu valsti un par šīm īpašajām pilsētām.

 

Rīgas “Dinamo” ir smagi strādājoša komanda, kas Kontinentālajā hokeja līgā var uzvarēt jebkuru pretinieku, taču nenoskaņojoties, arī zaudēt jebkurai vienībai, uzskata Latvijas kluba vārtsargs Kristers Gudļevskis. Rīdzinieki vakar savā laukumā ar rezultātu 4:2 uzvarēja Maskavas “Dinamo”, izcīnot trešo uzvaru šosezon piecās aizvadītajās spēlēs. Ar septiņiem punktiem Latvijas klubs šobrīd Rietumu konferencē ieņem trešo vietu.

 

 

Avots:    LETA