Tālrunis: 67 22 88 55, SMS/WhatsApp: 27 22 88 55, e-pasts: studija@radioskonto.lv

Saistībā ar sniega krabju zveju Norvēģijas teritorijas Svalbāras (Špicbergenas) ūdeņos arestēts Latvijas zvejas kuģis “Senators”, informēja Eiropas Savienības Krabju zvejas asociācijas pārstāvis Didzis Šmits. Viņš uzskata, ka  kuģa arests noticis, pārkāpjot Parīzes 1920.gada līgumu, uz kuru balstoties,  2016.gadā  Eiropas Savienība pieņēma regulu, kas nosaka, ka 20 ES kuģi,  tajā skaitā 11 zem Latvijas karogiem, ir tiesīgi veikt sniega krabju zveju Svalbārā. Aresta brīdī uz kuģa strādāja 30 cilvēku liela komanda.

“Šis ir klajš starptautisko tiesību pārkāpums un nedraudzīgs solis no Norvēģijas puses ne tikai pret Latviju, bet pret ES kopumā. Ja Norvēģija nemainīs savu nostāju un turpinās diskriminēt Latvijas likumiskās tiesības, strīdu var nākties izšķirt Starptautiskajā tiesā Hāgā,” piebilda asociācijas vadītājs.

No Voleros daļēji nogrimušā Valsts vides dienesta  patruļkuģa “Brēmene” ir izsūknēts ūdens un peldlīdzekli izdevies stabilizēt. Ūdenslīdēji  apliecinājuši, ka sūce ir likvidēta un atkārtota ūdens ieplūde pašlaik nedraud. Vakar ūdenī izplūdušais piesārņojums ir pilnībā savākts, bet drošības apsvērumu dēļ ap kuģi izvietotās bonas joprojām ir saglabātas. Pēc tam kuģi plānots izcelt krastā, norādīja VVD.

Rīgā bērnus, kuriem līdz mācību gada 1.septembrim apritējuši seši gadi, iekļaus skolas 1.klases pretendentu sarakstā tikai tad, ja būs brīvas vietas . Dome skaidro, ka grozījumi vajadzīgi, jo kopš noteikumu apstiprināšanas 2015.gada janvārī konstatēti vairāki gadījumi, kad bērni, kuri ir sasnieguši septiņu gadus, netiek uzņemti izglītības iestādē,jo pretendentu rindā ir iekļauti bērni, kuriem ir seši gadi .

Latvijas valdības darbu atzinīgi vērtē vien 12% aptaujāto iedzīvotāju, savukārt 83% Latvijas iedzīvotāju ar to ir nepamierināti, liecina jaunākā “Baltic International Bank Latvijas barometra” aptauja, kas veikta decembrī.  Barometra mērījumā valdības darbs jau ilgstoši tiek vērtēts negatīvi, taču decembrī kritiskais noskaņojumus saasinājies.  Tomēr  attiecībā uz ģimenes materiālo stāvokli aptaujātie saglabā optimismu.

Avots:LETA