Tālrunis: 67 22 88 55, SMS/WhatsApp: 27 22 88 55, e-pasts: studija@radioskonto.lv

Šodien vizītē Latvijā ieradīsies Kanādas premjerministrs Džastins Trudo, kuram šeit paredzēta tikšanās ar valsts augstākajām amatpersonām. Tiekoties ar Ministru prezidentu Māri Kučinski, Trudo plāno pārrunāt Latvijas un Kanādas turpmākās sadarbības iespējas, pievēršoties arī ekonomiskajai sadarbībai. Tāpat tiks apspriesta gatavošanās NATO samitam Briselē un Eiropas Savienības un Kanādas attiecības.

Valdība šodien lems par   Ārlietu ministrijas valsts sekretāra Andreja Pildegoviča nomaiņu ar  viņa  līdzšinējo vietnieku, ministrijas politisko direktoru Andri Pelšu. Ministrija skaidro, ka diplomātiskā un konsulārā dienesta diplomātu rotācijas ietvaros ir atbalstīta Pildegoviča kandidatūra Latvijas vēstnieka ANO Ņujorkā amatam. Pelšs jaunos amata pienākumus sāks pildīt šī gada 15.augustā.

Partija “Saskaņa” ļoti labi saprot, ka tā dēvētās sarkanās līnijas, kas vēlēšanu gaidās bieži tiek piesauktas koalīcijas partneru meklēšanas kontekstā, ir tikai iedomātas, un tas ir priekšvēlēšanu triks, šorīt raidījumam “900 sekundes” sacīja partijas priekšsēdētāja vietnieks Jānis Urbanovičs. Viņš solīja, ka “Saskaņa” šajās “priekšvēlēšanu spēlītēs” neiesaistīsies. Lūgts konkretizēt, ar ko “Saskaņa” atšķiras no Tatjanas Ždanokas un Andreja Mamikina vadītās Latvijas Krievu savienības , Urbanovičs atbildēja, ka “Saskaņa”,  problēmas cenšas risināt ar dialogu, nevis, ekspluatējot sabiedrībā pastāvošās dusmas un naidu, kā to dara Latvijas krievu savienība.

Līdz šā gada jūnija beigām apmainīti 39% latu monētu un 96% latu banknošu, informēja  Latvijas Bankā. Jūnija beigās vēl nebija apmainīti 342 miljoni monētu, kas svara izteiksmē ir 785 tonnas. Savukārt no banknotēm neapmainītas visvairāk ir piecu latu un 20 latu banknotes – attiecīgi 1,7 miljoni un 841 tūkstotis banknošu.

Lai kopīgi meklētu atbildes uz jautājumiem, kādam jābūt latviskam mācību saturam diasporas izglītībā, kā organizēt latvisko izglītību diasporai un sadarbību ar Latvijas institūcijām un kā piesaistīt dažāda vecuma bērnus, jauniešus un pieaugušos, šodien  notiks Diasporas izglītotāju forums. Tas  organizēts ar mērķi pulcēt ārvalstīs dzīvojošus latviešus, nedēļas nogales skolu bērnu vecākus, izglītotājus un citus interesentus, kam rūp latviešu valodas un kultūras apguve ārvalstīs.

Lielbritānijas ārlietu ministra Borisa Džonsona demisija varētu nozīmēt, ka viņš gatavojas iespējamām pirmstermiņa parlamenta vēlēšanām,  vērtē politologs Ojārs Skudra. Viņaprāt, Džonsona un “Breksita” ministra Deivida Deivisa demisijas  varētu būt saistītas ar neveiksmīgajām sarunām pagājušajā nedēļā, kurās tā dēvētā “stingrā Breksita” atbalstītāji neguva atbalstu savam izstāšanās scenārijam. Tā vietā tika atbalstīts premjerministres Terēzas Mejas “maigākais” plāns.

Par jauno Lielbritānijas ārlietu ministru pēc Borisa Džonsona atkāpšanās vakar  izraudzīts Džeremijs Hants. Karaliene ir apstiprinājusi līdzšinējā veselības ministra Hanta iecelšanu šajā amatā . Kā ziņots, Džonsons vakar iesniedza Mejai demisijas rakstu, tādējādi vēl vairāk sašūpojot valdību, kuru jau svētdienas vakarā satricināja “Breksita” ministra Deivida Deivisa atkāpšanās. Deivisu amatā nomainījis 44 gadus vecais bijušais mājokļu ministrs Dominiks Rābs. Abi ministri demisionējuši, jo viņi nepiekrīt valdības apstiprinātajai Londonas nostājai izstāšanās sarunās ar Eiropas Savienību (ES).

ASV prezidents Donalds Tramps pirmdien nominējis Bretu Kaveno ASV Augstākās tiesas tiesneša amatam. Konservatīvais tiesnesis Kaveno, kurš pašreiz ieņem tiesneša amatu ASV Apelācijas tiesā Vašingtonā, sāka savu karjeru kā ierēdnis pie tiesneša Entonija Kenedija, kuru tagad nomainīs Augstākās tiesas tiesneša amatā. Augstākajā tiesā ir deviņi tiesneši, kas tiek iecelti uz mūžu. Kenedija pensionēšanās devusi Trampam un Senāta republikāņu vairākumam iespēju aizpildīt vakanci, palielinot konservatīvo pārsvaru Augstākajā tiesā. Kaveno kandidatūra vēl būs jāapstiprina Senātam.

Lai uzturētu pozitīvu atmosfēru sarunās ar Ziemeļkoreju, Dienvidkoreja atlikusi civilās aizsardzības mācības, kuru mērķis ir sagatavoties iespējamajam Ziemeļkorejas uzbrukumam. Šāds lēmums jau bija gaidāms, ņemot vērā, ka pēc ASV prezidenta Donalda Trampa un Ziemeļkorejas līdera Kima Čenuna samita pagājušajā mēnesī Savienotās Valstis un Dienvidkoreja uz nenoteiktu laiku atlika savas ikgadējās kopīgās militārās mācības.

Karstuma vilnis Kanādas Kvebekas provincē laupījis jau 70 cilvēku dzīvību,  Monreālā gājuši bojā 34.   Kanādas austrumos karstums valda kopš jūlija sākuma. 2010.gadā karstuma dēļ Monreālā mira aptuveni 100 cilvēku.

Ūdens temperatūra Daugavā, Lielupē, Ventā, Aiviekstē un Salacā šorīt ir +19..+20 grādu. Lielajos ezeros un Gaujā ūdens ir vidēji par vienu grādu vēsāks. Rīgas jūras līča piekrastē no rīta +15..+18 grādu silts ūdens, bet atklātas jūras piekrastē Kurzemē +11..+14 grādi.

Avots:LETA

 

 

 

 

Šodien ir pēdējā diena, kad studētgribētāji var pieteikties pamatstudijām Latvijas augstskolās.

12 Latvijas augstskolās  pieteikšanās studijām norit elektroniski Vienotajā valsts un pašvaldību portālā “Latvija.lv”, taču savi pieteikumi studētgribētājiem jāapstiprina, klātienē ierodoties augstākās izglītības iestādē.

 

Lauksaimnieciskās produkcijas ražotāji sezonas laikā no šodienas līdz 30.septembrim  atbrīvoti no autoceļu lietošanas nodevas jeb vinjetes, lai pārvietotos pa valsts galvenajiem autoceļiem.

 

Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs  izvērtis vērienīgu pārbaudi ne tikai par Saeimas deputāta Askolda Kļaviņa   (ZZS), bet arī par daudzu citu parlamentāriešu saņemto kompensāciju tērēšanas pamatotību, vēsta laikraksts “Neatkarīgā Rīta Avīze”.

 

Centrālā statistikas pārvalde šodien informēs par patēriņa cenu izmaiņām jūnijā.

Banku analītiķi iepriekš prognozēja, ka Latvijā patēriņa cenas šogad jūnijā, salīdzinājumā ar maiju ,varētu būt augušas par apmēram 0,5%, kas nozīmē, ka gada inflācija pieaugusi līdz 2,6-2,7%.

 

Latvijas armijai tuvākajā nākotnē svarīgākā būs nemitīga modernizācija un labi sagatavoti karavīri, tā Latvijas armijas 99.dzimšanas dienas rītā  raidījumam “900 sekundes” sacīja Nacionālo bruņoto spēku komandieris ģenerālleitnants Leonīds Kalniņš.

Viņš skaidroja, ka bruņoto spēku modernizācija nedrīkst apstāties ne uz mirkli, pretējā gadījumā armija zaudēs kaujas gatavību.

 

Šodien  ar akciju “Pasveicini karavīru” un svinīgu koncertu Esplanādē  tiek atzīmēta Latvijas armijas 99.dzimšanas diena jeb Karavīru diena, kuru Saeima gatavojas iekļaut oficiālajā atzīmējamo dienu sarakstā.