Tālrunis: 67 22 88 55, SMS/WhatsApp: 27 22 88 55, e-pasts: studija@radioskonto.lv

Valsts prezidents Raimonds Vējonis pirmdien Rīgas pilī tiksies ar Ministru prezidenta amata kandidātu Aldi Gobzemu. Valsts prezidents pagaidām nav paudis citus komentārus saistībā ar aktuālajām valdības veidošanas norisēm.  Jau vēstīts, ka Gobzems ir atsaucis sākotnējo piedāvājumu par iespējamo Ministru kabineta sastāvu un tuvākajās dienās piedāvās partijām atbalstīt “bezpartejisku profesionāļu veidotu valdību”. Tomēr Gobzema plānam nav citu partiju atbalsta.

Saeimā neiekļuvusī partiju apvienība “Latviešu nacionālisti” aicina Valsts prezidentu Raimondu Vējoni izsludināt Saeimas ārkārtas vēlēšanas. “Latviešu nacionālisti” uzskata, ka vēlēšanas varētu notikt reizē ar Eiropas Parlamenta vēlēšanām 2019.gada 25.maijā. Apvienības valdes priekšsēdētājs Andris Rubins paziņojumā min, ka abi politiķi sevi parādījuši kā neatbilstošus, nekompetentus, nespējīgus sadarboties ar citām partijām, kuras ir ievēlētas un pārstāv Latvijas pilsoņus. Gobzems, pēc apvienības domām, ir ar sliktu reputāciju un neatbilstošs Ministru prezidenta amatam, kam jāprezentē Latvijas valsts.

Iekams domāt par iespējamo valdības sastāvu, būtiskākais ir sagatavot valdības deklarāciju, vienoties par prioritātēm un darāmo darbu sarakstu, un pēc tam var meklēt profesionāļus, kas šos darbus var kvalitatīvi paveikt, pēc tikšanās ar premjera amata kandidātu Aldi Gobzemu atzīst Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kameras vadītājs Jānis Endziņš. Viņš atgādināja, ka šodien kameras prezidija locekļi uzklausīja Gobzemu par izredzēm izveidot valdību, kā arī valdības deklarācijas gatavošanas procesu.

Svarīgi sadarboties ar 13.Saeimā ievēlētajiem politiskajiem spēkiem un atgriezties pie valdības veidošanas sarunu procesa, konsultācijās iesaistot sociālos un sadarbības partnerus, šodien tikšanās laikā ar Ministru prezidenta amata kandidātu Aldi Gobzemu uzsvēra Latvijas Darba devēju konfederācijā. Konfederācija informē, ka uzsākot veidot nākamo Latvijas 100 gadi, darba devēji aicina jebkuru politisko līderi ievērot demokrātiskas valsts vērtības, veicināt stabilitāti un sociālo mieru.

Slimnīcu un organizāciju vadītāji šodien, tiekoties ar 13.Saeimas deputātiem, zīmēja dramatisku ainu veselības aprūpē, ja nākamgad, kā arī 2020. un 2021.gadā netiks turpināta atalgojuma celšana par vidēji 20%. Patlaban vairāk nekā 1200 darbinieku parakstījuši vēstuli, kurā apliecina – ja tiks nodrošināts atalgojuma palielinājums par 20%, mediķi ir gatavi strādāt vairāk virsstundu. Mediķi to gatavi darīt, lai nopelnītu un lai tiktu nodrošināta palīdzība pacientiem.

Latviešu diriģents Andris Nelsons kopā ar Bostonas Simfonisko orķestri trešo gadu pēc kārtas nominēts “Grammy” balvai, liecina balvas interneta vietnē publicētais nominantu saraksts.  Nelsons jau divus iepriekšējos gadus saņēmis “Grammy” balvu kategorijā “Labākais orķestra sniegums”.

Parīzē drošības apsvērumu dēļ rītdien, būs slēgts Eifeļa tornis, kā arī Luvras un Orsē muzeji, Francijai gatavojoties jauniem nedēļas nogales masu protestiem pret prezidenta Emanuela Makrona politiku. Pagājušajā nedēļa nogalē Parīzes centrs pieredzēja asas sadursmes. Lai nodrošinātu kārtību, sestdien visā Francijā būs dislocēti desmitiem tūkstoši policistu. Kaut valdība piekāpusies demonstrantu prasībām un atcēlusi degvielas nodokļa celšanu, protestu kustība jau izvērtusies plašāka un tai ir jaunas prasības.

Eiropas Savienības  dalībvalstis vienojušās piemērot sankcijas deviņiem cilvēkiem saistībā ar novembrī notikušajām pretlikumīgajām vēlēšanām promaskavisko kaujinieku kontrolē esošajos Austrumukrainas reģionos. Gaidāms, ka ārlietu ministri oficiālu lēmumu par sankciju piemērošanu pieņems pirmdien sanāksmē Briselē.

Lai arī valsts galveno autoceļu apstrāde ar pretapledojuma materiāliem un tīrīšana piektdien ir veikta vairākkārt, pēcpusdienā braukšanas apstākļi uz valsts autoceļiem daudzviet saglabājas apgrūtinoši.  Atbilstoši prognozēm dienas otrā pusē nokrišņi turpināsies un ir gaidāms sniegs, slapjš sniegs, kā arī sasalstošs lietus, kas var radīt tā saucamo “melno ledu”, kas ir īpaši bīstams, jo grūti pamanāms.

Saistībā ar Kanādas pasta operatora “Canada Post” darbinieku streiku pašreiz ir ierobežota pasta sūtījumu apmaiņa ar šo valsti. Līdz ar ilgstošo streiku vairākas aviosabiedrības ir noteikušas aizliegumu sūtījumu pieņemšanai uz Kanādu. Minēto aizliegumu dēļ no Latvijas uz Kanādu adresētie pasta sūtījumi pašlaik tiek uzglabāti “Latvijas pastā”, savukārt pēc aizlieguma atcelšanas tie nekavējoties tiks izsūtīti adresātiem.

 

Avots: LETA