Tālrunis: 67 22 88 55, SMS/WhatsApp: 27 22 88 55, e-pasts: studija@radioskonto.lv

Jaunais Latvijas vēstnieks Azerbaidžānā Dainis Garančs plāno paplašināt abu valstu sadarbību. Šodien Rīgas pilī Valsts prezidents Egils Levits pasniedza akreditācijas vēstules jaunajam Latvijas vēstniekam Azerbaidžānā Dainim Garančam, vēstniecei Nīderlandē Aigai Liepiņai un Latvijas vēstniekam NATO Edgaram Skujam. Garančs pastāstīja, ka starp Latviju un Azerbaidžānu ir izveidojušās draudzīgas un konstruktīvas attiecības.

Pirms valdībai lemt par Indriķa Muižnieka neapstiprināšanu Latvijas Universitātes rektora amatā, Izglītības un zinātnes ministrijai ir jāuzlabo sagatavotais rīkojuma projekts, teikts aģentūras LETA rīcībā esošajā Valsts kancelejas atzinumā par ministrijas sagatavoto rīkojuma projektu. Valsts kancelejā norādīja, ka Izglītības un zinātnes ministrijas rīkojumā nav sniegts pietiekams pamatojums, lai pamatoti izvērtētu, vai pieļautie procesuālie pārkāpumi ir tik būtiski, ka tie varēja ietekmēt vēlēšanu rezultātu.

Jaunajā pašvaldību  modelī Pierīgā piedāvāts izveidot vēl vienu novadu – Ulbrokas novadu ar administratīvo centru Ulbrokā, apvienojot Ropažu, Stopiņu un Garkalnes novadus, kā arī iekļaut tajā Vangažu pilsētu, ko sākotnēji bija plānots iekļaut Siguldas novadā. Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija aplēsusi, ka jaunveidojamā Ulbrokas novadā būs ap 29 500 iedzīvotāju.

Valdībā skatāmais lēmums par Latvijas Universitātes rektora apstiprināšanu vai neapstiprināšanu ir politisks un padara rektoru par politisku procesu ķīlnieku, žurnālistiem sacīja Universitātes rektors Indriķis Muižnieks. Viņaprāt, nav nekāda likumiska pamatojuma viņu neapstiprināt un šo jautājumu politizēt. Valdībā skatāmais jautājums ir balstīts uz “valdības iekšējo saskaņu vai nesaskaņu procesiem”, pārliecināts Muižnieks.

Valdība šodien atbalstīja vienreizēja pabalsta 8538 eiro apmērā piešķiršanu Paula Stradiņa klīniskajā universitātes slimnīcā dzimušo trīnīšu vecākiem. Kā informēja Labklājības ministrijā, ģimenēm, kurās piedzimuši trīnīši, valsts sniedz vienreizēju materiālu atbalstu, izmaksājot sociālo pabalstu no valsts līdzekļiem neparedzētiem gadījumiem. Kā vēstīts, trīnīši Artūrs, Artjoms un Aleksandrs pasaulē nākuši augusta sākumā. Šie ir pirmie trīnīši, kas šogad dzimuši Stradiņa slimnīcā.

Diskusiju veicināšanai ministri valdības sēžu laikā vairs neizmanto stacionāros datorus, informē Valsts kanceleja. Turpmāk ministri ir aicināti izmantot portatīvos datorus vai viedierīces jeb planšetdatorus, kas, katram stājoties amatā, ir piešķirti darbam.

Lai sekmētu bezpilota gaisa kuģu (tajā skaitā dronu) lidojumu drošumu un drošību, Ministru kabinets šotrdien apstiprināja Satiksmes ministrijas noteikumu projektu “Kārtība, kādā veicami bezpilota gaisa kuģu un cita veida lidaparātu lidojumi”. Noteikumu mērķis ir sekmēt bezpilota gaisa kuģu lidojumu drošumu un drošību, balstoties uz spēkā esošā tiesiskā regulējuma piemērošanas praksi, vienlaikus ņemot vērā jau pieņemtā Eiropas Savienības līmeņa vienotā tiesiskā regulējuma aspektus.

Lai nodrošinātu Eiropas Parlamenta un Padomes direktīvas prasības, kas paredz vienotu dzelzceļa telpas izmantošanu un saskaņotu dzelzceļa drošības prasību pārņemšanu, šodien Ministru Kabinets atbalstīja grozījumus Dzelzceļa likumā. Grozījumi paredz virkni izmaiņas līdzšinējā likuma ietvērumā, tostarp tiesības piekļūt publiskās lietošanas dzelzceļa infrastruktūrai un garantēt drošu pakalpojumu sniegšanu, kā arī identificēt drošības riskus, kas saistīti ar dzelzceļa transportu.

Valdība šodien atbalstīja piedāvājumu izvirzīt ievēlēšanai Vispārējās konvencijas par nacionālo minoritāšu aizsardzību Konsultatīvajā komitejā divus kandidātus – Rīgas Tehniskās universitātes pētnieku Reini Āboltiņu un Londonas Universitātes koledžas asociēto profesoru starptautiskajās publiskajās tiesībās Mārtiņu Paparinski. Ārlietu ministram Edgaram Rinkēvičam  ir uzdots informēt  Eiropas Padomes ģenerālsekretāru par Latvijas izvirzītajām ekspertu kandidatūrām.

Turpmākos divus gadus plānots veikt vairākus pasākumus, lai uzlabotu minimālo ienākumu atbalsta sistēmu Latvijā, liecina šodien valdībā zināšanai pieņemtais Labklājības ministrijas Plāns minimālo ienākumu atbalsta sistēmas pilnveidošanai 2020.-2021.gadam. Kopumā plānā paredzēti astoņi pasākumi, no kuriem trīs iecerēts īstenot nākamā gada pirmajā pusgadā. Plāns paredz nākamgad palielināt atbalstu minimālo pensiju saņēmējiem, paaugstinot minimālo valsts pensiju aprēķinu bāzi līdz 99 eiro.

Pārtikas un veterinārais dienests kādā noliktavā Rīgā, Lubānas ielā atklājis nelegālu ražotni, kurā higiēnas prasībām neatbilstošos apstākļos notika nezināmas izcelsmes putnu gaļas sadalīšana tālākai izplatīšanai tirdzniecības vietā Rīgas Centrāltirgū. No apgrozības izņemta gandrīz viena tonna putnu gaļas.

Kirgizstānas eksprezidents Almazbeks Atambajevs pirms aizturēšanas pagājušajā nedēļā bija izvērsis sazvērestību, lai sarīkotu valsts apvērsumu, šodien paziņoja Valsts nacionālās drošības komitejas. Atambajevs tika aizturēts ceturtdien vērienīgas drošības struktūru operācijas rezultātā savās mājās Koitašas ciematā netālu no Biškekas.

Honkongas lidostā šodien atkal pulcējušies tūkstošiem cilvēku, kas protestē pret policijas vardarbību. Vairāki tūkstoši cilvēku sarīkojuši sēdprotestu ielidojošo pasažieru sagaidīšanas zālē. Protestētāji nosoda policijas brutalitāti, apspriežot iepriekšējās protesta akcijas, kas regulāri tiek rīkotas Honkongā, pieprasot valdībai pārtraukt centienus ierobežot demokrātiju.

Avots: LETA