Tālrunis: 67 22 88 55, SMS/WhatsApp: 27 22 88 55, e-pasts: studija@radioskonto.lv

Latvijas prezidents Egils Levits vakar ASV, Ņujorkā, tikās ar Apvienoto Nāciju Organizācijas ģenerālsekretāru Antoniu Gutērrešu, divpusējās sarunās uzsverot, ka Latvijai ir ļoti būtiska likuma varas nostiprināšana starptautiskajās tiesībās. Levits informējis, ka Latvija pievienojas Starptautiskās tiesas obligātajai jurisdikcijai, kas apliecina Latvijas gatavību pilnībā iesaistīties starptautiskajā sistēmā un likuma varas nostiprināšanā. Šis solis došot iespējas Latvijai, ja nepieciešams, vērsties pret valstīm, kas nepildītu to starptautiskās saistības pret Latviju.

Valsts prezidents Egils Levits ir pateicies “Lielās talkas” organizatoriem par “Laimes koku” akciju un dalību Pasaules talkas pasākumos. Pēc politiķa vārdiem, šis notikums esot pamanīts plašāk un Pasaules talkas organizatori aicinājuši arī citu valstu līderus domāt un rīkoties mūsu planētas ekosistēmas labā, kā piemēru rādot “Laimes koku” akciju. Kā ziņots, sestdien visā pasaulē tika organizēta Pasaules talkas akcija, kuras laikā Latvijas iedzīvotāji tika aicināti stādīt kokus un sakopt pludmales.

Šodien notiks Latvijas Pensionāru federācijas domes sēde, kurā piedalīsies pensionāri no 120 dalīborganizācijām. Domes sēdē plānots runāt par pensiju piegādes maksas kompensēšanu. Uz sēdi aicināti pārstāvji no Labklājības ministrijas, Finanšu ministrijas, Satiksmes ministrijas, Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūras un  “Latvija Pasta”. Jau ziņots, ka no 2020.gada VAS “Latvijas pasts” noteiktā maksa par  pensiju, pabalstu vai atlīdzību piegādi dzīvesvietā būs 4,88 eiro, kas ir divas reizes vairāk nekā patlaban.

Nacionālā apvienība “Visu Latvijai!”-“Tēvzemei un Brīvībai”/LNNK sagatavojusi likuma grozījumus, kas nosaka pašvaldībām pienākumu nodrošināt izglītības programmu apguvi valsts valodā ikvienā pašvaldības pirmsskolas izglītības iestādē, tai skaitā mazākumtautību bērnudārzos, ja to pieprasa bērna vecāki, un šodien ar ieceri tiks iepazīstināti koalīcijas partneri.

No šodienas līdz 6.oktobrim Latvijā norisināsies starptautiskās militārās mācības “Sudraba bulta 2019”, kurās piedalīsies aptuveni 3000 karavīru no 12 valstīm. Mācībās piedalīsies Latvijas, Albānijas, Čehijas, Igaunijas, Itālijas, Kanādas, Lietuvas, Melnkalnes, Polijas, Slovākijas, Slovēnijas un Spānijas karavīri.

Ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs no šodienas līdz 28.septembrim uzturēties darba vizītē Ņujorkā, kur piedalīsies arī ANO Ģenerālās asamblejas sesijas augsta līmeņa pasākumos, tajā skaitā mediju brīvībai un transatlantisko attiecību stiprināšanai veltītās norisēs. Līdztekus darba sesijas pasākumiem Rinkēvičam plānotas divpusējas sarunas ar Baltkrievijas, Kirgizstānas, Indijas, Pakistānas un Ziemeļmaķedonijas amatpersonām.

ANO Ģenerālās asamblejas augsta līmeņa nedēļas laikā notiks arī ANO ģenerālsekretāra organizēts Klimata rīcības samits un Ilgtspējīgas attīstības mērķu samits, kuros Latviju pārstāvēs Valsts prezidents Egils Levits.

Šodien koalīcijas sadarbības sanāksmē plānots pārspriest valsts budžeta ietekmi saistībā ar elektroenerģijas obligātā iepirkuma komponentes  atcelšanu. Tieši OIK problēmas risināšanas pēkšņa iekļaušanu 2020.gada budžetā 17.septembrī gandrīz apdraudēja nākamā gada budžeta tālāku virzību. Ekonomikas ministrs Ralfs Nemiro iepriekš pauda sašutumu, ka valdības sēdē nav iekļauts jautājums par OIK problemātikas risinājumu, lai gan valdība par to bija vienojusies.

Šodien Cēsīs iedzīvotāji varēs izmēģināt pašmāju uzņēmumu izstrādātu depozīta iekārtas prototipu. No plkst.10.30 depozīta iekārtas prototips atradīsies Vienības laukumā, lai iepazīstinātu ar Latvijas uzņēmēju radīto iekārtu, kas spēj atpazīt dažāda materiāla un tilpuma iepakojumu veidus, neizmantojot klasiskajos depozīta automātos ierasto svītru koda skenēšanu vienības identificēšanai.

Administratīvā rajona tiesa šodien vērtēs Rīgas domes sūdzību par Konkurences padomes lēmumu par pagaidu noregulējuma piemērošanu norisēm Rīgas atkritumu apsaimniekošanas tirgū. Saņemot Konkurences padomes  lēmumu par pagaidu noregulējuma piemērošanu, pašvaldība jau nākamajā dienā to pārsūdzējusi, vienlaikus lūdzot apturēt Konkurences padomes  lēmumu uz laiku, kamēr jautājums tiek izskatīts pēc būtības.

Rīgas domes priekšsēdētāja vietniece Anna Vladova šodien dosies komandējumā uz Viļņu. Komandējuma laikā viņa plāno tikties ar Viļņas pilsētas vadību, lai gūtu priekšstatu par īstenoto veloreformu Lietuvas galvaspilsētā. Kļūstot par vicemēru, Vladovas pārziņā tika nodots Rīgas domes Satiksmes departaments.

Nākamgad paredzētais algu palielinājums kultūras nozarē ir “sanitārais minimums” jeb ugunsgrēka nodzēšana, intervijā “Rīta panorāmā” sacīja kultūras ministrs Nauris Puntulis. Pēc Puntuļa teiktā, nākamgad vidējais kultūras nozarē nodarbināto atalgojums pieaugs no 780 eiro līdz 910 eiro, tomēr, lai kultūras nozarē sasniegtu vidējo atalgojumu, kāds ir sabiedriskajā sektorā valstī, būtu vajadzīgi 1036 eiro.

Šodien Rīgas domē notiks preses konference, kurā Rīgas domes Neatkarīgo deputātu frakcija un deputātu bloks “Rīgai!” informēs par saviem priekšlikumiem, lai nodrošinātu “atkritumu afēras nekavējošu pārtraukšanu”. Kā noskaidroja aģentūra LETA, deputāti varētu rosināt pārtraukt noslēgto 686,3 miljonu eiro vērto koncesijas līgumu ar Akciju Sabiedrību “Tīrīga” par atkritumu apsaimniekošanu galvaspilsētā turpmākos 20 gadus un sākt jaunu procedūru apsaimniekotāja izvēlei.

Liepājā no šodienas līdz 30.septembrim notiks Jūras spēku mācības “Flotex”. Mācību laikā tiks veikti ostas un bāzes aizsardzības sistēmas vingrinājumi, praktiskās šaušanas nodarbības, jūrniecības elementu vingrinājumi, kā arī spēku aizsardzības treniņi krastā un jūrā. Militārajās mācībās piedalīsies visas Jūras spēku vienības, kuģi, rezerves karavīri un Zemessardzes 46.kājnieku bataljons.

Kopš 11.septembra, kad atbildīgās iestādes sāka monitoringu, dažādas zarnu infekcijas slimības konstatētas 46 Siguldas iedzīvotājiem, tostarp 39 bērniem,  Latvijas Radio pastāstīja Slimību profilakses un kontroles centra Infekcijas slimību riska analīzes un profilakses departamenta direktors Jurijs Perevoščikovs. Viņš arī atzīmēja, ka pašlaik varot secināt, ka saslimušos bērnus vieno vietas, kuras viņi apmeklēja, un ēdinātājs, kas viņiem nodrošināja pārtiku.

Anticiklona ietekmē šonedēļ Latvijā pārsvarā gaidāms sauss un vēss laiks, tomēr gaisa temperatūra lēnām paaugstināsies, prognozē sinoptiķi. Jau ziņots, ka šodien sākas astronomiskais rudens, tas turpināsies līdz 22.decembrim, kad būs ziemas saulgrieži. Eiropas Savienības programmā “Copernicus” publicētās ilgtermiņa prognozes liecina, ka gaidāmie rudens un ziemas mēneši Latvijā caurmērā būs siltāki un mitrāki par normu.

Atēnu Starptautiskajā lidostā aizturēti desmit migranti, kuri mēģināja iziet drošības kontroli ar nelegāli iegūtiem dokumentiem, izliekoties par volejbolistu komandu. Migranti, kuri bija nelegāli iekļuvuši Grieķijā, ieradās lidostā sestdien, ģērbušies saskaņotos tērpos, vienādām sporta somām un divām volejbola bumbām, atklāja policija. Oficiālie dati liecina, ka migrantu nometnēs Grieķijai piederošajās Hijas, Kosas un Lesbas salās atrodas vairāk nekā 26 000 cilvēku.

Dienvidkorejā nodarījis postījumus taifūns “Tapah”, un stihijā ievainoti 26 cilvēki. Daudzviet applūdušas ielas un nodarīti bojājumi desmitiem ēku. Neviens no cietušajiem nav smagi ievainots. Jau ziņots, ka taifūns “Tapah” nodarījis postījumus arī Japānas dienvidos. Tur ievainoti 20 cilvēki.

Avots: LETA