Tālrunis: 67 22 88 55, SMS/WhatsApp: 27 22 88 55, e-pasts: studija@radioskonto.lv

Noslēdzies Eiropas Savienības  fondu 2007.-2013.gada plānošanas periods. FM un Valsts kase šodien Eiropas Komisijā iesniedza attiecīgu noslēguma dokumentu. Kopumā tautsaimniecībā investēti 4,5 miljardi eiro no Kohēzijas politikas ES fondiem . FM norādīja, ka ES fondu finansējums ir viens no būtiskākajiem investīciju avotiem valsts ekonomikā, kas līdz šim mazināja un amortizēja ekonomikas lejupslīdi krīzes laikā, kā arī stimulēja nodarbinātības un finanšu aktivitāti pēc krīzes periodā.

Zviedrijai ir jāpielāgojas jaunajai drošības realitātei, taču tā paliks ārpus NATO un turpinās sadarboties ar aliansi, šodien vizītē Latvijā  teica Zviedrijas aizsardzības ministrs Pēters Hultkvists. “Mēs investējam militārajā kapacitātē Gotlandē. Gotlande ir ļoti būtiska militārajā stratēģijā šajā Eiropas daļā. Tāpēc mums ir ļoti svarīgi piedalīties mācībās kopā ar Latvijas armiju,” uzsvēra Zviedrijas aizsardzības ministrs.

Valsts ieņēmumu dienests  sācis īstenot vienu no pēdējo gadu lielākajiem informācijas un komunikācijas tehnoloģiju projektiem, kas  būtiski modernizēs un automatizēs nodokļu administrēšanas procesus un uzlabos VID sniegto pakalpojumu kvalitāti. Projekta “Nodokļu informācijas pakalpojumu modernizācija” laikā tiks uzsākta maksājumu administrēšanas informācijas sistēmas  izstrāde un ieviešana, kas kvalitatīvi augstākā līmenī aizstās esošo nodokļu informācijas sistēmu, kura tika izstrādāta un darbojas kopš 1996.gada.

Lielbritānijā dzīvojošo Latvijas pilsoņu intereses ir un būs prioritāras arī pēc “Brexit”, šodien konferencē “Eiropas Savienība nākotne pēc “Brexit”: prioritātes, iespējas un izaicinājumi” teica Ārlietu ministrijas  parlamentārā sekretāre Zanda Kalniņa-Lukaševica .Viņa atgādināja, ka vismaz divus gadus visiem Latvijas pilsoņiem saglabājas līdzšinējās tiesības un arī Latvijas uzņēmēji var turpināt ekonomisko tirdzniecību un sadarbību.

AS “Latvijas dzelzceļš”  izsludinājusi iepirkumus Rīgas un Daugavpils dzelzceļa mezgla modernizācijas projekta īstenošanai. Piesaistot Eiropas Savienības  fondu līdzfinansējumu, līdz 2023.gadam plānots īstenot trīs apjomīgus projektus, kas paaugstinās Latvijas dzelzceļa tīkla konkurētspēju. Projektu īstenošanai kopējais pieejamais Kohēzijas fonda finansējums ir 89 miljoni eiro.

ASV valsts sekretārs Reks Tilersons šodien NATO sanāksmē Briselē paziņojis, ka pārējām NATO dalībvalstīm ir jāpalielina izdevumi aizsardzībai vai divu mēnešu laikā jānāk klajā ar plānu alianses budžeta vadlīniju ievērošanai. Tilersons savās pirmajās sarunās ar NATO kolēģiem sacīja, ka Vašingtona atvēl aizsardzībai neproporcionāli daudz, salīdzinot ar pārējām 27 NATO dalībvalstīm. Viņš pauda cerību, ka līdz 25.maijam, kad ASV prezidents Donalds Tramps tiksies ar pārējo NATO valstu līderiem, kaut kas jau būs mainījies. NATO dalībvalstu līderi 2014.gadā solīja apturēt finansējuma samazināšanu aizsardzībai un virzīties uz NATO nosprausto mērķi – atvēlēt aizsardzībai 2% no iekšzemes kopprodukta (IKP). Līdz šim to paveikušas tikai četras valstis – Lielbritānija, Igaunija, Grieķija un Polija.

Avots:LETA