Tālrunis: 67 22 88 55, SMS/WhatsApp: 27 22 88 55, e-pasts: studija@radioskonto.lv

Vienā no Sanktpēterburgas metro stacijām šodien notika sprādziens, kurā saskaņā ar jaunākajiem datiem nogalināti vismaz deviņi cilvēki, bet vairāk nekā 20 ievainoti, par to ziņo Krievijas Nacionālā pretterorisma komiteja. Iepriekš Sanktpēterburgas gubernatora pārstāvis ziņoja, ka sprādzienā gājuši bojā desmit cilvēki, bet vēl 50 guvuši ievainojumus, savukārt slimnīcās nogādāti 25 sprādzienā cietušie. Sākotnēji tika saņemtas pretrunīgas ziņas par vienu vai par diviem sprādzieniem.
Krievijas izmeklēšanas komiteja oficiāli paziņojusi, ka bijusi tikai viena eksplozija. Savukārt Krievijas Nacionālā pretterorisma komiteja apstiprinājusi, ka sprādziens noticis uz tā dēvētās zilās līnijas pie Stacijas “Sadovaja”. Vēlāk tika saņemtas ziņas, ka metro stacijā “Sacelšanās laukums” atrasts vēl viens neeksplodējis spridzeklis.  Šīs ziņas apstiprinājusi arī Nacionālā pretterorisma komiteja, pavēstot, ka otrs spridzeklis ticis neitralizēts.
Šobrīd visa Sanktpēterburgas metro sistēma ir slēgta un visi tajā esošie cilvēki ir evakuēti. Vienlaikus tiek saņemtas ziņas par lieliem satiksmes sastrēgumiem.
Sprādziens notika ap pulskten 14.40 brīdī, kad vilciens bija atgājis no stacijas un sastāvs daļēji jau atradās tunelī.
Kā aģentūrai “Interfax” pavēstījis kāds informēts avots, metro videonovērošanas kameras ir fiksējušas iespējamo sprādziena sarīkotāju, kurš vagonā atstājis portfeli ar tajā esošo spridzekli. Krievijas tīmekļa mediji jau publiskojuši iespējamā aizdomās turamā fotogrāfiju, taču attēla kvalitāte ir ļoti slikta. Krievijas prezidents Vladimirs Putins notikušo nodēvējis par “terorismu”. Šobrīd Putins uzturas Sanktpēterburgā, kur ieradies uz prokremliskās organizācijas Viskrievijas Tautas fronte kongresu.
Drošības pasākumi pastiprināti arī citos Krievijas transporta mezglos un ļaužu masveidīgas pulcēšanās vietās.

 

Latvijas Ārlietu ministrija pauž satraukumu saistībā ar Sanktpēterburgas metro notikušo sprādzienu, izsakot līdzjūtību bojāgājušo ģimenēm un tuviniekiem, vienlaikus uzturot kontaktus ar Latvijas ģenerālkonsulātu Sanktpēterburgā, lai gūtu jaunāko informāciju par notikušo.
Ministrijas rīcībā nav informācijas ka notikušajā būtu cietis kāds Latvijas valstspiederīgais, vienlaikus aicinot valstspiederīgos, kas atrodas Sanktpēterburgā, sazināties ar tuviniekiem, lai paziņotu, ka ar viņiem viss ir kārtībā.

 

Tallinas lidostā šonedēļ sāk pasažieru pārbaudes ar ķermeņa skeneriem, kam vajadzētu paātrināt drošības kontroles procesu pasažieriem, kuriem ir protēzes, implanti vai sirdsdarbības stimulēšanas ierīces.

 

Par Pasaules Boksa padomes čempionu pirmā smagā svara kategorijā kļuvušajam Mairim Briedim plānots piešķirt prēmiju, to pēc koalīcijas partiju sanāksmes sacīja Ministru prezidents Māris Kučiinskis, norādot, ka Brieža sasniegums gan neatbilst Ministru kabineta noteikumiem, jo brīvdienās notikusī cīņa bija profesionālā boksa cīņa, par ko bokseri saņem atlīdzību, nevis pasaules čempionāts. Līdzīgi prēmijas nav paredzētas par sportistu sniegumu, piemēram, profesionālajās komandu sporta līgās. Ierosinājumu prēmēt Mairi Briedi izteikusi nacionālā apvienība.

 

Aprīļa sākumā Latvijā turpina atgriezties gājputni. Piemēram, svētdien, 2.aprīlī Jūrmalā, Lielupes grīvā manīts upes tārtiņš, kas ir otrs  agrākais novērojums, bet Nīcas novadā dziedājis čuņčiņš, kas ir atkārtots trešais agrākais pavasara novērojums.

 

Avots:  LETA