Tālrunis: 67 22 88 55, SMS/WhatsApp: 27 22 88 55, e-pasts: studija@radioskonto.lv

Šorīt gaisa temperatūra vietām Somijas centrālajā un ziemeļu daļā pazeminājusies līdz -27..-31 grādam, savukārt Norvēģijā pie Somijas robežas reģistrēts spelgonis līdz -34 grādiem. Vorkutā – Krievijas pilsētā, kas atrodas Eiropas galējos ziemeļaustrumos, – sals sasniedzis -36 grādus. Arktiskās gaisa masas izplešas tālāk uz dienvidiem un tuvākajās naktīs liels sals gaidāms arī Baltijas valstīs, īpaši austrumu daļā. Daudzviet Baltijā gaisa temperatūra noslīdēs zem -20 grādiem, vietām pietuvojoties -30 grādu atzīmei, brīdina sinoptiķi.

Nesen veiktā OIK reforma deva iespēju samazināt elektrības cenu lielajiem lietotājiem rūpniecībā, tāpēc “šī nav tā reforma, kuras dēļ es būtu nelaimīgs, ka tādu ieviesu”, šorīt Latvijas Radio paziņoja ekonomikas ministrs Arvils Ašeradens . Viņš uzskata, ka veiktās izmaiņas OIK regulējumā  bija nepieciešamas, bet problēmas radušās vien sezonālajiem ražotājiem, ar kuriem risinājums tiks panākts. Savukārt iedzīvotājus,  no kuriem  daudzi OIK reformas rezultātā  saņēmuši lielākus elektrības rēķinus, ministrs  atkārtoti aicināja pārskatīt lietotās elektrības jaudas, kas varot samazināt kopējās elektrības izmaksas.

Korupcijā aizdomās turētais Latvijas Bankas prezidents Ilmārs Rimšēvičs šodien plkst.12 preses konferencē informēs par pēdējo dienu notikumiem,  informēja viņa advokāts Saulvedis Vārpiņš. Piebilstams, ka vakar vakarā, beidzoties 48 stundu aizturēšanas termiņam, Rimšēvičs pret 100 000 eiro drošības naudu tika atbrīvots no Valsts policijas izolatora.

Saistībā ar Latvijas Bankas prezidenta Ilmāra Rimšēviča lietas izmeklēšanu, kā arī ar pārbaudi par “ABLV Bank” Latvijai jālūdz palīdzība ASV Federālās izmeklēšanas birojam  un Eiropas Birojam krāpšanas apkarošanai , sacīja Saeimas Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijas priekšsēdētājs Ainars Latkovskis . Ņemot vērā, cik liela uzmanība šīm lietām ir pievērta Rietumvalstīs un kādu iespaidu tās var atstāt uz Latviju, politiķis uzsver, ka gan Rimšēvica lieta, gan ASV puses veltītie pārmetumi “ABLV Bank” ir jāizmeklē ātri un profesionāli.

Šodien Valsts prezidents Raimonds Vējonis Priekuļu vidusskolas 9.klases skolēniem vadīs sociālo zinību mācību stundu par viltus ziņām,  informēja izglītības programmā “Iespējamā misija”. Šogad uz “Iespējamās misijas” sadarbības skolām Rīgā, Jelgavā, Siguldā, Tīnūžos, Olainē un citās Latvijas pilsētās dosies dažādi sabiedrībā zināmi cilvēki. Akcijas mērķis ir ienest profesionāļu pieredzi skolās, lai skolēniem radītu pēc iespējas pilnīgāku priekšstatu par dažādu jomu un profesiju darba ikdienu un tajās nepieciešamajām zināšanām un prasmēm.

Kazahstānas prezidents Nursultans Nazarbajevs apstiprinājis latīņu alfabētā balstītā kazahu valodas alfabēta jaunu redakciju un  pārejai uz latīņu alfabētu pilnībā jānoslēdzas 2025.gadā. Šī būs jau trešā reize nepilnu 100 gadu laikā, kad Kazahstāna mainījusi alfabētu. Kazahu rakstu valodā Kazahstānā patlaban tiek izmantots krievu alfabēts,  ko ieviesa 1940. gadā, cenšoties panākt,  ka PSRS dzīvojošo tautu valodās tiek izmantots krievu alfabēts, lai simboliskā veidā stiprinātu saites ar Krieviju.

ASV prezidents Donalds Tramps pēc apšaudes vidusskolā Floridā paudis atbalstu stingrākai šaujamieroču pircēju pārbaudīšanai,  paziņojis Baltais nams. Debates par stingrākiem šaujamieroču iegādes noteikumiem ASV uzvirmojušas pēc tam, kad 19 gadus vecs jaunietis sarīkoja apšaudi savā bijušajā skolā Floridas štatā, nogalinot 17 cilvēkus. ASV reģistrēts viens no attīstītajās valstīs augstākajiem ar šaujamieročiem saistītu nāves gadījumu skaits.

Datortehnoloģiju uzņēmuma “Microsoft” dibinātājs Bils Geitss intervijā telekanālam CNN paudis viedokli, ka miljardieriem būtu jāmaksā ievērojami lielāki nodokļi, jo viņi visvairāk iegūst no pastāvošās sistēmas. Svētdien publiskotajā intervijā Geitss, kurš tiek uzskatīts par otru bagātāko cilvēku pasaulē, sacīja, ka savā mūžā samaksājis nodokļos vairāk nekā desmit miljardus ASV dolāru. Viņš kritizēja nesenās izmaiņas ASV nodokļu politikā, uzskatot, ka tās nāk par labu bagātajiem, lai gan republikāņi apgalvo, kas tās palīdzēs vidusšķirai.

 

Jaunzēlandē  šodien slēgtas skolas un atcelti avioreisi, tuvojoties ciklonam “Gita”. Vētra, kas nodarījusi postījumus Tongā, Samoā un Fidži, sasniegs Jaunzēlandes vidusdaļu šovakar vai  rīt. Spēcīgo lietavu dēļ upēs var sākties plūdi. Paisuma un augsto viļņu, kas var sasniegt sešus metrus, dēļ plūdu draudi pastāv arī piekrastes rajonos. Spēcīgais vējš brāzmās var sasniegt 42 metrus  sekundē.

 Šīs nedēļas beigās aukstums sasniegs Vidusjūru un Rietumeiropu. Tieši Eiropas dienvidu un rietumu valstīs gaidāmais aukstums var pārspēt daudzus rekordus, jo šajos reģionos arktiskais gaiss ir rets viesis. Vietām – jo īpaši Balkānos un Itālijā, vēlāk arī Lielbritānijā – lielākās problēmas, visticamāk, sagādās nevis aukstums, bet gan stipra snigšana un apledojuši ceļi. Paredzams, ka šim aukstuma vilnim martā sekos nākamais Arktiskās gaisa masas izplešas tālāk uz dienvidiem un tuvākajās naktīs liels sals gaidāms arī Baltijas valstīs.

Avots:LETA

 

 

 

 

 

Marta vidū Finanšu un kapitāla tirgus komisijai  varētu būt zināms, vai attiecībā uz “ABLV Bank” būs nepieciešama papildus rīcība, intervijā Latvijas Televīzijas raidījumam “Rīta Panorāma” sacīja komisijas priekšsēdētājs Pēters Putniņš.

 

Viņš informēja, ka komisijai lielākā daļa no ASV Finanšu ministrijas  pārskatā minētā jau bija zināms, taču daļa informācijas ir arī jauna.

Putniņš arī piebilda, ka , pirms  kādam kaut ko pārmetam, mums ir jābūt pilnīgai pārliecībai par to, kas ir noticis.