Tālrunis: 67 22 88 55, SMS/WhatsApp: 27 22 88 55, e-pasts: studija@radioskonto.lv

Solidarizējoties ar vairākām citām Eiropas Savienības  valstīm Latvija patlaban plāno izraidīt vienu vai vairākus Krievijas vēstniecības darbiniekus, kuri Latvijas teritorijā nodarbojas ar izlūkdarbību,  pavēstīja ĀM preses sekretārs Gints Jegermanis. Viņš norādīja, ka Latvijā kopā ar Lielbritāniju un citām ES dalībvalstīm patlaban apsver, kādi atbildes soļi būtu sperami uz Krievijas veikto ķīmisko uzbrukumu dubultspiegam Lielbritānijā. Jegermanis  norādīja, ka sīkāka informācija par tālākajām Latvijas darbībām šajā jautājumā tiks sniegta pirmdien, 26.martā.

Valsts robežsardze spēj aizsargāt Latvijas un visas Eiropas Savienības  austrumu robežu, uzskata Valsts prezidents Raimonds Vējonis, klātienē iepazīstoties ar robežsardzes paveikto. Līdz šim veiktie ieguldījumi Latvijas austrumu pierobežas teritorijās, lai stiprinātu Valsts robežsardzes spējas kvalitatīvi pildīt tai uzticētos pienākumus, ir sevi pilnībā attaisnojuši. Prezidents un Valsts robežsardzes vadība bija vienisprātis, ka  jāturpina aizsāktais darbs, ņemot vērā mūsdienu izaicinājumus gan cilvēkresursu, gan materiāltehniskā nodrošinājuma jomās.

Tatjana Ždanoka  no Latvijas Krievu savienības  plāno Rīgas domē pieteikt gājienu un mītiņu 4.aprīlī, lai aicinātu Valsts prezidentu Raimondu Vējoni neizsludināt grozījumus likumā par pakāpenisku pāreju uz mācībām latviski vidusskolās. Viņa prognozēja, ka pasākuma dalībnieku skaits varētu būt ap  500 cilvēku.

Nākamnedēļ, 26.martā, pie Veselības ministrijas Rīgā vairākas aktīvas seniores rīkos zibakciju par vienlīdzīgu un taisnīgu valsts attieksmi pret senioriem, lūdzot atcelt vecuma ierobežojumus bezmaksas vēža skrīniga saņemšanai. Patlaban izstrādātās valsts programmas paredz, ka bezmaksas profilaktisko pārbaudi krūts vēzim var saņemt sievietes līdz 69 gadu vecumam. Pēdējā publiski pieejamā statistika par  2016.gadu liecina, ka  pēc 70 gadiem  saslimstības rādītāji ir  no 174 līdz 218 gadījumiem uz 100 000 sieviešu, kas apliecinot, ka sievietēm pēc 70 gadiem ir augsts risks saslimt ar krūts vēzi.

Par godu valsts simtgadei, Rīgas dome šodien pieņēma lēmumu teritorijai pie Brīvības pieminekļa piešķirt oficiālu nosaukumu “Brīvības laukums”. Pārdēvēts tiks Brīvības bulvāra posms no Zigfrīda Annas Meierovica bulvāra un Aspazijas bulvāra krustojuma līdz Raiņa bulvārim.

Jūrmalas pilsēta sākusi vides aizsardzības pasākumus kāpu zonas stiprināšanai, pieberot smiltis Majoru pludmalē 740 metru garumā. Darbi tiek veikti, lai ierobežotu krasta eroziju un veicinātu pludmales zonas saglabāšanu.

Eiropas Savienības  līderi šodien Briselē vienojušies par vadlīnijām nākamajai “Breksita” sarunu fāzei, paziņoja Eiropadomes prezidents Donalds Tusks. Lēmums ļauj Eiropas Komisijas  “Breksita” sarunu delegācijas vadītājam Mišelam Barnjē sākt sarunas ar Londonu par nākotnes tirdzniecības līgumu abu pušu starpā un citiem jautājumiem, sākot no sadarbības drošības jomā līdz aviācijas tiesībām.

Krievijas prezidents Vladimirs Putins šodien oficiāli apstiprināts par svētdien notikušo prezidenta vēlēšanu uzvarētāju. Atbilstoši oficiālajiem rezultātiem viņš saņēmis 76,69% balsu, ceturto reizi tiekot ievēlēts prezidenta amatā. Putins televīzijā pārraidītā uzrunā uzsvēra, ka Krievija centīsies pārvarēt ekonomiskās grūtības, jo iepriekšējie ekonomiskie rezultāti neesot bijuši pietiekami. Otrajā vietā vēlēšanās ierindojies Komunistiskās partijas kandidāts Pāvels Grudiņins, saņemot 11,77% balsu. Vladimirs Žirinovskis no ultranacionālistiskās Liberāldemokrātiskās partijas saņēmis 5,65% balsu, bet Ksenija Sobčaka no opozīcijas partijas “Pilsoniskā iniciatīva” – 1,68% balsu.

Šodien divos atsevišķos incidentos Francijas dienvidrietumos sašauts policists, bet kāds bruņots vīrietis lielveikalā sagrābis ķīlniekus, ziņo avoti drošības dienestos. Policists sašauts Karkasonas pilsētā, kur ticis atklāts uguns uz policistu grupu, bet ķīlnieki sagrābti lielveikalā 15 minūšu brauciena attālumā esošajā Trebes pilsētā. Lielveikalā  incidenta laikā bijuši dzirdami šāvieni. Kā paziņoja policija, viens vai divi ķīlnieki  sašauti. Ķīlnieku sagrābējs pasludinājis uzticību džihādistu grupējumam “Islāma valsts”. Policija ielenkusi lielveikalu. Šobrīd nav skaidrs, vai abi incidenti ir saistīti.

Avots:LETA